Jan 11, 2016
Peter Eriksson, en ex-olympier som kör Modsport

Peter Eriksson, en ex-olympier som kör Modsport

Peter Eriksson från Flyinge i Skåne är en av våra mesta olympier. Han är ryttare och har tävlat i banhoppning sedan tonåren och har deltagit i fem OS. Hans första OS var Los Angeles 1984. I Aten 2004 kom den största framgången med ett OS-silver i laghoppning. Han har dock ett stort bilintresse och sedan lång tid tillbaka kör han en klassisk Porsche 964 RSR i Modsportklassen.

Peters stora bilintresse fanns redan innan han började rida, vilket han gjorde redan i 12-årsåldern. Även om framgångarna på hästryggen varit stora, så har han aldrig tappat sitt intresse för bilar. Racing med bilar bedriver han som en hobby och han dyker upp i SPVM:s resultatlistor för första gången 1997. Då körde han en Porsche 944 Turbo i Modsport I. Så länge SPVM hade en RS-klass körde han också en fullblodsracer. I Peters fall handlade det om en PRC-Opel (Pedrazza Racing Cars, är ett Österrikiskt företag som bygger racersportvagnar).

 

Peter är en tävlingsmäniska och han satsar helhjärtat, även när han tävlar med bilar. Han bedömer att hans koncentrationsförmåga och reflexer från hästryggen också är nyttiga när han kör racing. Resultaten har heller inte utblivit. Han vann RS-klassen med sin PRC 2004 och 2010. Trots att hans vackra Porsche börjar bli ålderstigen så vann han, i mycket hård konkurrens, huvudklassen Modsport I 2013.     

 

Full fart, vid det andra loppet på Kinnekulle åker Peter av under bron, där toppfarten ligger på över 200 km/tim. Som tur var kunde han kana utefter det stora gräsfältet utan att stöta emot någonting.

Peters klassiskt vackra Porsche är en 964 RS från 1992. Den har byggts till med aerodynamik och övrigt som en RSR. Under året som gått har Peter tävlat i Modsport II och hans bil har försetts med en standardmotor från en nyare Porsche 996 GT3. Standarmotorer gör det hela mer driftsäkert, samtidigt som det ger fördelar vid klassningen i Modsport.

 

 Text och Foto Racestripe:  Gunar Johansson

 

________________________________________________________

Förare                                Peter Eriksson

Klubb                                  Hyllinge MS                     

Bostadsort                         Flyinge                              

Klass                                   Modsport II

Startnummer                    25

Bilmärke/modell              Porsche 964 RSR 1992    

Motor                                Standard Porsche 996 GT3, 3,6 liter   

Effekt                                  ca 370 hk 

Fälgar och däck                 BBS och Michelin däck    

Skrivet av: Racestripe