Sep 3, 2015
Dubbelseger för Andreas Boström i Kanonloppet

Dubbelseger för Andreas Boström i Kanonloppet

I årets Kanonlopp på Gelleråsen i Karlskoga kördes Sportvagnsserien tillsammans med STCC. Det var en helg med tema sportvagnsracing. Förutom alla sportvagnsklasserna i SPVM fanns också STCC, Swedish GT, två olika Porschecuper, Radical och Legends på plats. I Modsport kom 29 bilar till start och man tävlade som vanligt i två heat. Äntligen lyckades det för Andreas Boström att komma överst på prispallen. Han lyckades med det, till och med två gånger.

Kanonloppet är en biltävling med stolta traditioner och det hade sin storhetstid på 50- och 60-talet. Under 60-talet slogs publikrekordet med imponerande 44 000 besökare. Publiksiffran vid årets tävlingar var cirka 6000 besökare. Nu kan man klassa Kanonloppet som en ”glad pensionär”, eftersom det är 65 år sedan det första Kanonloppet kördes, det var således redan 1950.

Samarrangemanget med STCC innebar att Modsport fick köra sina fria träningar på fredagen och enbart kval på lördagen, som ju är tävlingsdag för STCC-klasserna. Båda racen kördes på söndagen och på grund av det pressade tidsschemat var det ingen uppdelning av Modsport, utan all tre klasserna körde i samma heat. Modsport I leds ju ganska överlägset av Mattias Andersson, men eftersom han har brutit foten såg han tävlingarna från läktaren. De övriga gavs nu chansen att knapra in på hans ledning.

 

 RACE 1

 Andras Boström har kört ganska mycket på Gälleråsen, men inte sedan 2008 så den nya Tröskurvan var ny för honom. Den hindrade honom inte från att ta pole position. Närmast efter honom på gridden stod Charlie Strömnes med sin vita Viper följd av Alexander Pfisters Lotus Europa.  Andreas berättar:

 - Jag lyckades ta starten före Strömnes, sedan körde jag för allt vad tygeln höll. Jag ville ha en så stor lucka som möjligt innan jag kom ut på startrakan igen, så att Vipern inte skulle kunna ta sig förbi. Det var rent kvaltempo de första varven innan jag lyckades få ett tillräckligt stort avstånd. 

Efter Andreas utkämpade Jonas Jansson i en Corvette Z06 en kamp med Alexander Pfisters Lotus Europa. Corvetteföraren höll undan och knep andraplatsen före Pfister som slutade trea.

 Det finns en regel i Modsport som säger att en bil inte får väga mer än 1400 kg och vid en vägning visade det sig att Charlie Strömnes Viper var cirka 60 kg för tung. Det medförde att Charlie och Vipern, som egentligen var tvåa i mål, ströks från resultatlistan. Vi får hoppas Charlie hinner banta ned sin bil till Falkenberg.  

 I Modsport II fick Håvard Kollen, som nu var tillbaka med sin Gulf-lackerade Ginetta G50, ta hand om förstaplatsen före Krister Andero i en Porsche Boxster. Andero fick kämpa med Johan Armskoghs snabba BMW M3, som kom trea.

Samtliga Porsche 944 saknades på Karlskoga, så Modsport III bjöd bara på 5 startande. Robert Gustafsson i sin sköna Ginetta G27 R, gjorde dock bra ifrån sig och vann före Kent Heijel och Anders Träff, båda i Mazda Miata.

 

RACE 2.

 I det andra heatet knep Andreas Boström starten och fick sedan en ganska behaglig resa fram till dagens andra seger. För Andreas, som tidigare hade tre andraplatser, trillade segrarna nu in som på löpande band. Jag frågade Andreas om han trimmat eller preparerat sin snabba BMW ytterligare inför tävlingen i  Karlskoga.                                                                                                                                                                                                                     

 - Nej bara vanligt underhåll.

 Bakom Andreas kämpade de båda Ginetta G50-bilarna och där Håvard Kollen drog det längsta strået före Hampus Rydman. Alexander Pfister blev tvåa i Modsport I, den här gången före Jonas Jansson i Corvette.

 I Modsport III var resultatet detsamma som i det första heatet. Så Robert Gustafsson plockade hem dagens andra seger.

  

ALLTING AVGÖRS I FALKENBERG.

 Andreas Boström har ju varit nära seger id flera tävlingar tidigare. Men nu lyckades han vinna båda heaten i och han knappade därmed in 40 poäng på Mattias Andersson som ju tvingade sitta på läktaren med gipsad fot. Mattias leder nu Modsport I med 15 poäng före just Andreas Boström. Alexander Pfister och Jonas Jansson har också chans på totalsegern. Den stora frågan är dock om Mattias kan komma till start? Jag pratade med honom per telefon och han vill själv väldigt gärna ställa upp i Falkenberg. Men då krävs det att han kommer överens med läkarna, som vill gipsa om hans fot.

 

I Modsport II är det redan avgjort och Hampus Rydman är redan totalsegrare med sin Ginetta G50 GT4. Här är det många som har chans till andraplatsen, främst är det Henrik Pihl Westfield 7, Krister Andero Porsche Boxster och Kent Johansson AC Cobra.

 Lika jämt är det i Modsport III där hela sex förare har en teoretisk chans att sluta som seriesegrare. De som har störst chans är Robert Gustafsson Ginetta G27 R, Kent Heijel Mazda MX-5, Fredrik Hedberg och Roger Fredriksson båda i en Porsche 944.

 Alexander Pfister hade lyckats intressera tidningen Bilsport för Modsportklassen. Därför punktbevakades han hela helgen av reportern Gunnar Ljungstedt. Missa inte senaste numret, av Bilsport. Det är nummer 19 och innehåller ett mycket trevligt reportage om Modsport, förutom Alexanders framfart beskrivs också flera av de andra bilarna.

 Undertecknad var inte på plats på Gälleråsen under Kanonloppet. Uppgifterna har samlats in via diverse telefonsamtal. Vi tackar Racefoto och Kent Samulsson som tillhandhållit de fina bilderna.

 Text: Racestripe – Gunar Johansson                  Foto: Racefoto och Kent Samulsson

 

   

Resultat  Race 1

 

Modsport I:

 1. Andreas Boström                  BMW M3 GTR

 2. Jonas Jansson                         Corvette Z06

 3. Alexander Pfister                  Lotus 47 Europa

 

Modsport II:

 1. Håvard Kollen                         Ginetta G50

 2. Krister Andero                        Porsche Boxster

 3. Johan Armskogh                    BMW M3 E92

 Modsport III:

 1. Robert Gustafsson                Ginetta G27R

 2. Kent Heijel                               Mazda MX-5

 3. Anders Träff                            Mazda MX-5

  

Resultat  Race 2

 

  Modsport I:

1. Andreas Boström                  BMW M3 GTR

 2. Alexander Pfister                  Lotus 47 Europa

 3. Jonas Jansson                         Corvette Z06

 

Modsport II:

 1. Håvard Kollen                        Ginetta G50

 2. Hampus Rydman                   Ginetta G50

 3. Johan Armskogh                    BMW M3 E92

 

Modsport III:

 1. Robert Gustafsson                Ginetta G27R

 2. Kent Heijel                              Mazda MX-5

 3. Ulf Andersson                        Mazda MX-5

 

 

 

Skrivet av: Racestripe